10 savjeta kako uz minimalna odricanja maksimalno uštedjeti Comments Off on 10 savjeta kako uz minimalna odricanja maksimalno uštedjeti

U svakom kućanstvu, kao i u svakoj tvrtki, kad je o novcima riječ, važno je koliko ga ulazi i koliko ga izlazi iz blagajne.

Osobe koje su zaposlene na puno radno vrijeme ne mogu puno učiniti da povećaju dotok, osim zatražiti povišicu. Međutim, na potrošnji se može itekako raditi. Evo 10 savjeta kako uz minimalna odricanja maksimalno uštedjeti:

1. Automatizirajte plaćanja

Zatražite u banci trajne naloge za sve usluge koje je moguće plaćati na taj način, primjerice RTV pretplatu ili račune mobilne telefonije. Na taj ćete način dobiti razne pogodnosti, primjerice niže cijene ili mogućnost jeftinije kupnje mobitela, kad vam zatreba novi. Ujedno ćete izbjeći probleme i plaćanje kamata ako slučajno zaboravite platiti neki račun. Postavite i trajni nalog koji će svakog mjeseca skidati s vašeg računa svotu koju planirate uštedjeti i prebacivati je u mirovinski fond, na štedni račun ili u neku drugu varijantu štednje.

2. Uštedite fond za hitne situacije

Izdvojite određenu svotu novca koja vam može pokriti kriznu situaciju bez da morate odlaziti u minus ili trošiti na kreditne kartice. Primjerice, ako iznenada budete morali kupiti novi laptop, perilicu za rublje ili popraviti auto. Bilo bi dobro da je u tom fondu barem nekoliko tisuća kuna. I zapamtite, ako nije neočekivano, ne spada u troškove iz ovog fonda.

3. Zapisujte 30 dana svaku potrošnju

Na kraju mjeseca, iznenadit ćete se da u budžetu još uvijek ima rupa koje se pažljivijim planiranjem da zatvoriti.

4. Planirajte obroke unaprijed

Idealno bi bilo u nedjelju navečer napraviti plan za cijeli tjedan, u skladu s time što od namirnica imate kući, koje će se prve pokvariti ako ih ne potrošite i što je od voća i povrća u sezoni. Radnim danom je dobro, ovisno o navikama, skuhati obrok večer prije te ga ili ponijeti na posao, ili ga imati spremnog čim se vratite. Tako se odupirete napasti da trošite novce na skupu i nezdravu brzu hranu.

5. Razmislite o svakoj kupnji – 30 dana

Naravno, ne kad je riječ o kupovini hrane i drugih svakodnevnih potrepština. Ali kad je riječ o stvarima poput elektroničkih uređaja, nove grafičke kartice, zamjene mobitela – zapišite datum kad ste se odlučili na kupnju i pričekajte točno 30 dana. Ako i nakon 30 dana i dalje budete željeli to isto, znači da nije riječ o impulsu. Primijetit ćete da će vas želja za mnogim stvarima proći i da one nisu bile stvarna potreba.

6. Čuvajte se popusta

Odabrali ste hlače za 499 kuna, a trgovkinja vam kaže da za još 250 kuna možete dobiti još jedne. Pa to je ušteda od 50 posto na drugom paru! Ali, treba li vam još jedan par hlača? Ili bi tih 250 kuna bilo korisnije utrošiti na smanjenje duga koji imate ili štednju? Popusti, a u novije vrijeme i trgovački kuponi u lancima poput Konzuma i dm-a, služe tome da vas navedu da kupite i ono što vam ne treba. Dobro je iskoristiti ih za stvari koje biste i inače kupili. U suprotnom, to je čisti minus na vašem računu.

7. Odbacite skupe navike

Često postoji ona jedna navika za koju smatrate da je neophodna i ne želite uopće pregovarati oko nje. Za mnoge je to pušenje, primjerice. Ako već ne želite prestati, možete pokušati smanjiti trošak pušeći manje. S današnjim cijenama cigareta, na taj se način može uštedjeti stotine i stotine kuna mjesečno.

8. Otplatite dugove, malo po malo

Većina nas je opterećena dugom – bankovnim minusima, kreditnim karticama, zaostalim računima s kojima kasnimo. Dvije su različite metode koje financijski savjetnici preporučaju za otplatu dugova. Prva kaže, prvo platite dugove na koje plaćate veću kamatu. Ta je metoda racionalnija – bolje se prije riješiti duga koji je na dulje vrijeme skuplji. Druga metoda, koju zagovara Dave Ramsey kaže, otplatite dugove od manjih prema većima. Za nju se tvrdi da katkad djeluje bolje od prve.

9. Održavajte svoje stvari

Platite na vrijeme da netko pregleda i po potrebi popravi vaše uređaje. Pregled klima uređaja stoji od 120 do 200 kuna, plinskog bojlera oko 300 kuna, automobil se kod ovlaštenog mehaničara može servisirati za tisuću-dvije. U slučaju kvara izazvanog nedoržavanje, te se svote višestruko povećavaju.

10. Pomozite okolišu

Snizite temperaturu na termostatu zimi i odjenite nešto toplo. Ne palite klimu u domu, uredu ili automobilu ako nije neizdrživo vruće, a i tada je držite na relativno visokoj temperaturi. Zatvorite vodu dok perete zube, šamponirate kosu, brijete se. Mala promjena navika može rezultirati u stotinama, pa i tisućama ušteđenih kuna godišnje.