17 jednostavnih metoda kako štediti novac bez nadljudskog truda Comments Off on 17 jednostavnih metoda kako štediti novac bez nadljudskog truda

Štednja se često čini kao težak zadatak. Ali ne mora biti. Postoji puno načina na koje možete dodati novac na vaš račun bez da se nadljudski trudite. Evo nekoliko savjeta kako štediti novac od stranice wisebread, možda se nekih od njih već i sad držite, ali nikad nije na odmet ponoviti:

1. Automatizirajte štednju

U vašoj banci zatražite da vam se dio plaće trajnim nalogom automatski uplaćuje na štedni račun tako da možete štedjeti bez puno razmišljanja. Tako ćete živjeti unutar budžeta.

2. Koristite gotovinu, a ne kartice

Kreditnim karticama često trošite više nego što primjećujete. Ako lako podlegnete iskušenju plaćanja karticom, riješite je se i naučite plaćati sve gotovinom, makar propustili nagradne bodove koje neke kartice donose.

3. Više čitajte

Znate li što Warren Buffet radi u slobodno vrijeme? Čita. Možda nećete postati milijarder, ali čitanje literature o osobnim financijama i poboljšanju će vam pomoći da imate zdraviji odnos prema novcu. Naviknut ćete se na štednju, što će vam znatno olakšati život.

4. Sami kuhajte kavu

Stroj za espresso ili obična džezva dobra su alternativa odlasku u kafić. Ako vam se ne gadi okus instant kave, to je najbrža opcija.

5. Vježbajte

Studije su pokazale da jedna zdrava navika može donijeti puno koristi u drugim aspektima života. Dodate li u vaš dnevni raspored vježbanje, vaš odnos prema novcu mogao bi se poboljšati.

6. Družite se sa štedljivim prijateljima

Teško je biti štedljiv u društvu Ante ili Stipe koji svaki put plaćaju jela i pića jer ćete se uvijek osjećati dužnima vratiti. Izaberite s kim ćete se družiti. To ne znači da trebate biti “cicija” ali budite realni oko toga što si možete priuštiti.

7. Dobro se naspavajte

Nedostatak sna može vam poremetiti kontrolu impulsa. Pazite da ne kupujete impulzivno stvari koje vam mogu iscrpiti resurse.

8. Kako štediti novac? Čistite octom

Umjesto da trošite na sredstva za čišćenje, koristite proizvod koji već imate u kuhinji – ocat. Korištenje proizvoda iz ostave ne samo da je jeftinije, nego je i manje toksično.

9. Otkažite kabelsku televiziju

Koliko realno od vaših 160 TV programa uopće gledate redovito? Danas se gotovo sve može naći na internetu tako da vam TV uopće ne treba.

10. Nemojte odlagati stvari

Odgađate li obavljanje stvari, to vas košta. To znači da ćete kasnije plaćati račune, plaćati kazne, a i obavljat ćete manje posla. Radije postignite najproduktivniji dan ikad.

11. Optimizirajte troškove za mobitel

Prilagodite svoj paket mobilnih usluga vašoj stvarnoj potrošnji. Za neke korisnike su isplativiji bonovi, za druge pretplata. Plaćajte onoliko koliko trošite.

12. Tražite povišicu

Vrijeme je da se ohrabrite i zatražite povišicu. Možda nije lako, ali to će vam se isplatiti. Ne samo da ćete imati više novaca na računu, nego ćete biti samopouzdaniji.

13.Povrat poreza, novac od rođendana i bonuse uplatite direktno na štedni račun

Izbjegnite turbulencije tako da napunite štedni račun. Čuvanje ekstra novca definitivno će vam se isplatiti!

14. Neka vam prijatelji čuvaju stvari dok vas nema

Uzajamno se s prijateljima dogovorite da ćete im čuvati djecu, ljubimce i kuću dok su na putu. Nemojte plaćati nekog drugog za to. Budite dadilje jedni drugima.

15. Odjeću mijenjajte s prijateljima

Ako postoji odjeća u vašem ormaru koja vam ne treba ili ne pristaje, darujte je prijateljima. Sigurno će oni imati nešto i za vas.

16. Stvari provjeravajte dvaput

Nemarnost je skupa. Primjerice, zaboravite platiti parking kartu i dobijete visoku kaznu. Ili vam mobitel ispadne u taksiju. Svakako provjerite stvari više puta kako bi bili sigurni da je sve na mjestu.

17. Pokrenite biznis od vašeg hobija

Mislite da je imati dva posla previše iscrpljujuće, ali ne mora biti. Primjerice volite izrađivati sapune, nakit, opušta vas popravljanje bicikla ili ste fitness entuzijast. Dodatna zarada nikad nije loša.