Valutni trendovi: dolar snažno raste, a vrijednost eura u padu 0

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, što je ponajviše posljedica pritiska na euro nakon što je Europska središnja banka (ECB) odgodila povećanje kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,1 posto, na 97,34 boda, nedaleko najviše razine od polovice prosinca prošle godine.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,2 posto, pa je cijena eura potonula na 1,1240 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj skliznuo 0,7 posto, na 111,15 jena.

Japanska je valuta ojačala zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, što je navelo ulagače da potraže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena.

Uspon dolara prema košarici valuta ponajviše je, pak, posljedica oštrog pada tečaja eura nakon što su s redovite sjednice u četvrtak čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje.

Izvor: Hina.hr

Leave a Reply