Koliko se zarađuje u Americi, od astronauta do policajca 0

Dok sam bio dijete, sjećam se da su nas u vrtiću tražili da nacrtamo što bismo htjeli biti kad odrastemo, tj. kojim bi se zanimanjem voljeli baviti. Tada naravno nisam znao sa sigurnošću što bih želio raditi kasnije u životu, ali sam obožavao zrakoplove, pa sam nacrtao pilota, kao i mnogi drugi vršnjaci. Sjećam se također da su mnogi bili nacrtali astronaute, vatrogasce, policajce, i veterinare.

Plaćenost zanimanja tada gotovo nikome nije bila bitna, međutim, nedavno sam naišao na članak na stranici wisebread, koji prikazuje kolika su primanja najpopularnijih profesija. Koliko se zarađuje u Americi, od astronauta do policajca?

1. Astronaut

Mjesečna primanja: od 36.000 do 55.670 kuna

Do ovog zanimanja nije lako doći; potrebno je završiti fiziku, i posjedovati vrhunsku fizičku i psihičku spremnost. Službena izobrazba u NASA-i traje dvije godine, a posao je prepun opasnosti, prekomjernih sati, te nepredvidivosti.

Međutim, plaća nije uopće toliko visoka za Američke standarde. Pogotovo kad vam radni dan zna trajati od 6 ujutro do 9 navečer. Posao nije ni toliko glamurozan – astronauti u svemiru barem 2 i pol sata vježbaju, potom promatraju planetu, proučavaju ljude u izolaciji, i rade još neke manje znanstvene eksperimente, koji bi ljudima koji ne vole fiziku vjerojatno bili vrlo dosadni.

2. Rock zvijezda

Mjesečna primanja: od 9.780 do 112.300 kuna

Kad sam ulazio u pubertet, počeo mi se sviđati životni stil rock zvijezda; činilo mi se da oni imaju sve: novac, slavu, moć, i klizno radno vrijeme. Mislio sam da samo putuju, sviraju nekoliko sati, a ostatak vremena tulumare.

No, u srednjoj školi sam čak i bio član jednog rock benda, i pritom sam naučio koliko je teško probiti se u glazbenoj industriji. Većina glazbenika koje znam ne živi od glazbe, već rade drugi posao, a od svirki dobivaju nekakav džeparac. U Americi, iskusniji rock pjevači zarađuju u prosjeku oko 21.000 kuna mjesečno, što je za američke standarde poprilično nisko. I tu nisu uzeti u obzir: život u kamionetu, jedenje brze hrane, i nastupi u malim klubovima, kao ni skupa muzička oprema.

Naravno, postoje izvođači koji zarađuje milijune dolara svake godine. No, oni su iznimka. Gotovo je nemoguće postati rock zvijezda u Americi, i prije nego (kojim slučajem) uspijete, svejedno ćete morati trpjeti duge godine skromnog života, i napornih svirki. Iznimno je zahtjevno dostići i osrednji uspjeh, a potrebne su godine vježbanja, rada vikendom i noćima, i spavanja u hostelima.

3. Pilot

Mjesečna primanja: 17.150 do 96.000 kuna

Stranica Payscale ukazuje da plaće komercijalnih pilota variraju. Prosječna mjesečna plaća iznosi oko 35.270 kuna mjesečno, što stvarno nije puno, s obzirom na reputaciju pilota. Kad bi kao dijete čuli da je netko pilot, to je bilo u rangu s astronautima. Oni upravljaju zrakoplovima po svijetu – gdje ćeš bolje?

To je zanimljivo zanimanje, ali nije baš tako jednostavno. Komercijalni piloti nikad nemaju fiksnu dnevnu satnicu, i često rade cijeli tjedan bez dana odmora, što je pogubno za njihov bioritam. Trebaju proći nekoliko godina treninga, i ostati hladni pod pritiskom. Osim toga, tijekom dužeg leta (primjerice 10 sati), svakome može let postati zamoran i dosadan.

S druge strane, postoji i drugi tip pilota – vojni piloti, kao oni iz filma Top Gun. Njima je potrebno još više treninga, pod znatno su većim pritiskom, izloženi su smrtnom opasnosti, a svejedno zarađuju manje od komercijalnih. Nakon 11 godina iskustva, vojni piloti u prosjeku zarađuju 49.000 kuna mjesečno.

4. Koliko se zarađuje u Americi, radite li kao liječnik?

Mjesečna primanja: 33.190 do 122.150 kuna

U SAD-u je zdravstvo privatizirano, što znači da liječnici zarađuju puno. Postoji mnogo različitih specijalista, ali najpopularniji su neurokirurg i plastični kirurg. Djecu ovo zanimanje privlači jer ih stavlja u kategoriju superjunaka. Liječnici spašavaju život. Oni mogu poboljšati svijet.

Payscale pokazuje da je prosječna mjesečna plaća doktora opće prakse u Americi oko 78.000 kuna, no rijetki uzimaju u obzir vrijeme i novac koji su potrebni da bi se došlo do tog statusa.

U SAD-u studenti medicine nerijetko otplaćuju dugove za školarine koji prelaze 400.000 američkih dolara. Liječnička edukacija je dugotrajna i zahtjevna. Većina doktora tek u svojim tridesetim godinama postaje neovisna.

5. Vatrogasac

Mjesečna primanja: 11.830 do 40.440 kuna

Što se tiče svakodnevnog junaštva, vatrogasci prednjače. Hrabri su, snažni, nesebični, i spašavaju živote. I danas su kostimi vatrogasaca popularni kod djece na karnevalima. Ovo zanimanje je također primamljivo jer se vatrogasci smatraju seksepilnim radnicima.

Naravno, rad vatrogasaca ne iziskuje samo junaštvo. Kad nisu na terenu, vatrogasci čiste i provjeravaju opremu, kao i samu vatrogasnu stanicu. Često ih posjećuju školarci, a osim toga vatrogasci moraju održavati vrhunsku fizičku spremu. U Americi je nužno i da su učlanjeni u teretanu, jer vatrogasci moraju biti snažni kako bi spasili druge. Nemojmo zaboraviti niti koliko je to opasan posao. Primjerice, u SAD-u je 64 vatrogasca poginulo na dužnosti 2014. godine. Prosječna mjesečna plaća im je oko 24.000 kuna, što je znak da to ne rade ljudi koji se žele obogatiti.

6. Veterinar

Mjesečna primanja: 27.906 do 60.400 kuna

Djeca obožavaju životinje, stoga nas ne čudi što najmlađi žele spasiti njihove živote. Veterinari provode mnogo vremena sa životinjama, i spašavaju ih. Ali isplati li se raditi taj posao za prosječnu mjesečnu plaću od 40.000 kuna?

Ovisi. To je zahtijevan posao. Veterinari često moraju rješavati ozbiljne ozljede nastale zbog zanemarivanja, što može biti emotivno iscrpljujuće. Taj posao često nalaže prekovremeni rad, jer se životinje razbolijevaju u bilo koje doba dana. Osim toga, veterinari moraju stalno biti u toku s modernom medicinskom tehnologijom. Ali, usprkos tim izazovima, to je vrlo zadovoljavajuća karijera.

7. Glumac/glumica

Mjesečna primanja: 11.080 do 115.840 kuna

Slava. Bogatstvo. Tulumi. Luksuzan životni stil. I sve to radeći nešto što volite – tj. primate plaću jer se pretvarate da ste netko drugi. To zvuči predobro da bi bilo istinito. A nažalost, to je najčešće istina. Prosječna mjesečna plaća zaposlenog američkog glumca iznosi samo 26.000 kuna. Ne samo to, već ta struka podrazumijeva puno odbijenica i razočaranja.

Glumci stalno odlaze na audicije za uloge, i često imaju konkurenciju od tridesetak ljudi. U Velikoj Britaniji, te svaki 50. glumac zaradi godišnje više 20.000 funti (oko 200 tisuća kuna). Većina ih živi siromašno. Procjenjuje se da u bilo koje doba postoji 95% glumaca koji aktivno traže posao, a većina ih radi poslove sa strane kako bi platili račune. Međutim, oni koji imaju sreće, i naravno talenta, mogu dostići slavu i bogatstvo.

8. Policajac

Mjesečna primanja: 17.135 do 45.150 kuna

Još jedna junačka figura djeci svih uzrasta, policajac predstavlja istinu, pravdu, i službu domovini. Djeca se obožavaju prerušavati u policajce, glumiti da se bore protiv kriminalaca, koji im nikad neće umaknuti.

U stvarnosti je to opasan posao; a Payscale izvještava da nije dovoljno plaćen s obzirom na rizik. Prosječna mjesečna plaća Američkih policajaca iznosi nešto manje od 27.000 kuna. Kad ne ganjaju kriminalce, policajci moraju raditi dosadnije poslove, kao što su: naplaćivanje kazni zbog prebrze vožnje, pregledavanje gomile papirologije, i slično, što ne zvuči nimalo glamurozno. Srećom, neka djeca ipak odabiru ovu karijeru, i održavaju društveni mir.

Leave a Reply