Testirajte se! Najkraći test financijske pismenosti ikad 0

Svi vole testove osobnosti, bilo one blesave na Facebooku ili, ako ste malo staromodnije raspoloženi, na posljednjim stranicama časopisa. Sad je vrijeme da provjerite svoju financijsku pismenost i to na jednostavnom testu od tri pitanja. Test je osmislila Annamaria Lusardi, profesorica na američkom sveučilištu George Washington i jedna od najuglednijih znanstvenica na području financijske pismenosti. Evo pitanja:

  1. Zamislite da na štednom računu imate 100 kuna položenih uz godišnju kamatnu stopu od 2 posto. Koliko ćete novca imati nakon 5 godina?

A) Više od 102 kune
B) Točno 102 kune
C) Manje od 102 kune

2. Zamislite da je godišnja kamatna stopa na vašem štednom računu 1 posto, a godišnja stopa inflacije je 2 posto. Nakon jedne godine, koliko ćete moći kupiti novcem koji imate na računu?

A) Više nego danas
B) Isto koliko i danas
C) Manje nego danas

3. Kakva je ova tvrdnja: ulaganje u dionice jedne kompanije obično je sigurnije od kupovine udjela u dioničkom investicijskom fondu

A) Točna
B) Netočna

Za točne odgovore pogledajte na kraj ovog članka.

Vaši rezultati:

0-2 točnih odgovora: Dobra vijest je da je većina ljudi na svijetu u vašoj kategoriji. Čak i u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, u kojima je financijska pismenost dio školskog programa. Čak 55 posto visokoobrazovanih Amerikanaca i 81 posto onih sa završenom srednjom školom nisu točno odgovorili na sva pitanja. Loša vijest je da spadate u kategoriju financijski nepismenih. Ali nema razloga za zabrinutost. Financijsku pismenost stječe se vrlo lako, dovoljno je ovladati nekim temeljnim pojmovima.

3 točna odgovora: Čestitamo, financijski ste pismeni.

Točni odgovori: 1. A, 2. C, 3. B